VOOR WIE

Executive summary

Je hebt de afgelopen jaren keihard gewerkt. Dat was prima, want iedereen om je heen deed dat ook, en het “staat nooit slecht op je CV”. Ja, het was zwaar, en je zag je familie bijna nooit, maar dan werkte je wel bij…” Afgezien van het harde werken heeft het advocatenbestaan alle ingrediënten in zich om jezelf kwijt te raken: het is vaak je eerste baan, er komt veel op je af, er is een sterke hiërarchie en de werkdruk is hoog.

Maar dat is niet het hele verhaal. Want tegelijkertijd heb je de afgelopen jaren ook dingen gedaan die je nooit voor mogelijk had gehouden. Je hebt in teams gewerkt, met wederpartijen onderhandeld en cliënten geadviseerd. Hoogstwaarschijnlijk ben je zelfs meerdere keren boven jezelf uitgestegen.

Feitelijk kader

ALJN is voor advocaten aan het einde van hun beroepsopleiding en aan het begin van hun medewerkerschap (en een tijdje daarna) die zoeken naar handvatten om te bepalen of ze nog op de goede weg zitten en hoe ze die weg op een duurzame manier kunnen bewandelen.

Veel advocaten die aan hun loopbaan beginnen stellen zich allereerst  ten doel om medewerker te worden. Maar wat als die stip op de horizon is bereikt? Dan blijkt daarachter ineens nog een hele wereld te schuilen. Een wereld vol mogelijkheden waar je de afgelopen jaren misschien helemaal niet over hebt nagedacht. Zit je eigenlijk wel bij het juiste kantoor, of op de juiste sectie? Ga je keihard voor het partnerschap of voor een secondment bij een cliënt of buitenlands kantoor? Wil je eigenlijk nog wel advocaat blijven, ben je liever “in-house” of zoek je juist iets heel anders? En als je advocaat wil blijven, hoe ga je werk en privé nu eindelijk eens wél in balans krijgen?